A planning application has been submitted for 230 co-living homes in the former Direct Line HQ building in Leeds city centre. The application contains a report by Savills that Leeds is facing a major shortage of rented accommodation.

Planning application has been submitted for 230 co-living homes in the former Direct Line HQ building in Leeds city centre.

The co-living accommodation will be self-contained apartments which will have their own living, cooking and en-suite facilities. Within the building there will be on-site concierge services and shared spaces for residents to meet, relax, socialise and exercise.

The rental charge will be inclusive of utilities and other bills.

The application includes a report by Savills, an international real estate services company, giving details of rising demand for rental accommodation in Leeds as the number of rental properties is reducing. The report can be downloaded using the link below.

The report states “The number of available properties to rent in Leeds has reduced considerably since pre-covid (15% fewer in the city centre and 25% fewer in the local authority). At the same time, rental values have increased substantially (12% over the past year). There is a clear supply and demand imbalance pushing prices higher.”

Savills also claim “The all-inclusive rents include utilities and bills, which the wider market does not. On this basis, co-living is competitive against the wider market, especially when including the amenities and community aspect it offers.”

Emer Green, senior planner at Watkin Jones Group, said: “We received positive and constructive feedback on our proposals when we met with the public and local stakeholders in the summer.”

“Co-living is a successful concept in a growing number of major UK cities but is new to Leeds and we are grateful to everyone that took part in the consultation and welcome the comments made.”

“As a result of the feedback we received, a number of positive changes have been made to our plans, including an increase in space for residents to use, a covered atrium area to allow year-round relaxation, an on-site gym and an increase in studio sizes.” “We recognise the importance of getting this right, as a new element of the housing mix, and in respecting the prominence of the building and its siting on the Headrow.”